Лабораторно-практичні заняття
Лабораторно-практичне заняття № 
3
на тему: Складання товарних звітів.
Мета: Навчитися складати Звіти про 
наявність і рух товарно-матеріальних цінностей (Товарні 
звіти).
Забезпечення:
1)      
комп’ютери;
2)      мультимедійний 
проектор;
3)      опорний 
конспект;
4)      бланки документів 
«Товарний звіт» 
(Додаток В).
Знання, необхідні для 
виконання лабораторно-практичної роботи:
1. 
Сутність і види інвентаризації.
2. 
Порядок 
проведення інвентаризації товарів і тари.
3. Порядок складання товарних звітів.
Хід 
роботи
Завдання 
1.
1. На підставі даних скласти 
«Інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей» форма № 
інв-3.
Дані для 
виконання завдання:
ТОВ «СМІК» магазин «Ліра», 49000, м. 
Дніпро, вул. Ю. Савченка, буд.6. Код ЄДРПОУ 
19439129. Поточний рахунок № 26007001200100 
в АТ КБ «Приватбанк», МФО 305299. Директор 
– Менько С.О., гол. бухгалтер – Оксентюк Т.Р.
1)      Товарний звіт № 27 за 01.02.20ХХ 
р., матеріально-відповідальна особа: завідувач магазином Іванов Петро 
Романович
Залишок на 01.02.20ХХ 
р:
-        
товарів – 4000,00 грн.
-        тари 
– 100,00 грн.
1.      Отримано від АТ 
«Хеопс» по накладній № 101 від 01.02.20ХХр.:
-        
товарів – 18550,00 грн.
-        тари 
(ящики) – 3520,00 грн.
2.      Отримано від ТОВ 
«М’ясокомбінат» по накладній №10 від 01.02.20ХХ р.:
-        
товарів – 2500,00 грн.
-        тари 
(ящики) – 300,00 грн.
3.      Отримано від ВАТ 
«Бакалія» по накладній № 183 від 01.02.20ХХр.:
-        
товарів – 1045,00 грн.
-        тари 
(ящики) – 30,00 грн.
4.      Повернута тара 
(ящики) ТОВ «М’ясокомбінат» по накладній № 37 від 01.02.20ХХр. на суму 300,00 
грн.
5.      Повернута тара 
(ящики) АТ «Хеопс» по накладній № 38 від 01.02.20ХХр. на суму 3520,00 
грн.
6.      Отримана виручка 
від реалізації товарів (квитанція до ПКО №57 від 01.02.20ХХр.) – 20000,00 
грн.
2) Товарний звіт № 28 за 02.02.20ХХ 
р., матеріально-відповідальна особа: завідувач магазином Іванов Петро 
Романович
Залишок на 02.02.20ХХ 
р:
-        
товарів – 6095,00 грн.
-        тари 
– 130,00 грн.
1.      Отримано від ТОВ 
«Ніка» по накладній № 135 від 02.02.20ХХр.:
-        
товарів – 1550,00 грн.
-        тари 
(ящики) – 150,00 грн.
2.      Отримано від ТОВ 
«Дружба» по накладній № 65 від 02.02.20ХХ р.:
-        
товарів – 875,00 грн.
-        тари 
(ящики) – 130,00 грн.
3.      Отримано від ВАТ 
«Ювілейний» по накладній № 257 від 02.02.20ХХр.:
-        
товарів – 3800,00 грн.
-        тари 
(ящики) – 230,00 грн.
4.      Повернута тара 
(ящики) ТОВ «Дружба» по накладній № 39 від 02.02.20ХХр. на суму 130,00 
грн.
5.      Повернута тара 
(ящики) ВАТ «Ювілейний» по накладній № 40 від 02.02.20ХХр. на суму 230,00 
грн.
6.      Повернута тара 
(ящики) ВАТ «Бакалія» по накладній № 41 від 02.02.20ХХр. на суму 30,00 
грн.
7. Отримана виручка від реалізації товарів (квитанція до ПКО №58 від 02.02.20ХХр.) – 12000,00 грн.
2. Заповнені документи 
продемонструвати викладачу.
Контрольні 
запитання:
1.     
Назвіть основні види 
інвентаризації. 
2.  Який порядок призначення 
і проведення інвентаризації товарів і тари?
3.     
Яку 
звітність складають матеріально-відповідальні особи за товари і тару в 
торгівлі?
4.     
Описати 
порядок складання та основні реквізити Товарного звіту.
Лабораторно-практичне заняття № 
4
на тему: Підготовка документів 
до проведення інвентаризації.
Мета: 
Навчитися оформлювати документи до проведення 
інвентаризації.
Забезпечення:
1)    
комп’ютери;
2)    
мультимедійний 
проектор;
3)    
опорний 
конспект;
4) бланки 
документів «Інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей» форма № 
інв-3, «Порівняльна відомість результатів інвентаризації товарно-матеріальних 
цінностей» форма № інв-19 (Додаток В).
Знання, необхідні для 
виконання лабораторно-практичної роботи:
1. 
Порядок проведення інвентаризації товарів і тари.
2. 
Інвентаризаційні 
різниці та їх узгодження.
3. 
Документальне відображення результатів 
проведення інвентаризації.
Хід 
роботи
Завдання 
1.
1.  На 
підставі даних скласти «Інвентаризаційний опис товарно-матеріальних цінностей» 
форма № інв-3.
Дані 
для виконання завдання 1:
05 лютого 
20ХХ р. інвентаризаційна комісія ТОВ «СМІК» магазин «Ліра» у 
складі:
Голова 
комісії: директор – С.О. Менько
Члени 
комісії:
менеджер 
відділу збуту – Г.М. Ступа
товарознавець 
– О.С. Карпик
бухгалтер 
– В.В. Хитрик
провела 
інвентаризацію на підставі наказу № 222 від 01.02.20ХХ р.
Дата 
початку інвентаризації: 05.02.20ХХ р.
Дата 
закінчення інвентаризації: 05.02.20ХХ р.
Матеріально-відповідальна 
особа – завідувач магазином Іванов Петро Романович
Інвентаризаційний 
опис товарно-матеріальних цінностей №25 від 05.02.20ХХ р.
Для 
слухачів професії 5220 Продавець продовольчих 
товарів:
Інвентаризація 
проведена у відділі «Овочі, фрукти», в результаті встановлено 
наступне:
| № 
      з/п | найменування | Ціна, 
      грн. | фактична наявність, 
      кг  | за 
      даними обліку, кг | 
| 1 | Яблуко 
      «Чемпіон» | 10,00 | 40 | 40 | 
| 2 | Морква | 8,00 | 50 | 50 | 
| 3 | Сливи | 20,00 | 20 | 22 | 
| 4 | Виноград | 30,00 | 18 | 20 | 
| 5 | Картопля | 5,00 | 100 | 100 | 
| 6 | Огірки 
      свіжі | 25,00 | 40 | 40 | 
| 7 | Помідори 
      свіжі | 35,00 | 29 | 30 | 
| 8 | Апельсини 
      «Єгипет» | 20,00 | 25 | 23 | 
| 9 | Апельсини 
      «Іспанія» | 20,00 | 18 | 20 | 
| 10 | Банани | 29,00 | 16 | 15 | 
Всі 
дані та підрахунки перевірив головний бухгалтер Т.Р. 
Оксентюк.
Для 
слухачів професії 5220 Продавець непродовольчих 
товарів:
Інвентаризація 
проведена у відділі «Парфумерно-косметичні 
товари», в результаті встановлено наступне:
| № 
      з/п | найменування | Ціна, 
      грн. | фактична наявність, 
      шт.  | за 
      даними обліку, шт. | 
| 1 | Стійка 
      крем-фарба Palette | 30,00 | 20 | 20 | 
| 2 | Шампунь 
      Gliss Kur 400 мл | 55,00 | 29 | 30 | 
| 3 | Бальзам 
      Gliss Kur 250 мл | 40,00 | 30 | 29 | 
| 4 | Дитяча 
      зубна паста «Дракоша» | 15,00 | 20 | 20 | 
| 5 | Крем 
      для рук «Чарівниця» зволожуючий | 14,00 | 24 | 27 | 
| 6 | Крем 
      для рук «Чарівниця» живильний | 14,00 | 27 | 24 | 
| 7 | Серветки 
      паперові з малюнком | 2,50 | 55 | 54 | 
| 8 | Серветки 
      вологопоглинаючі | 8,00 | 30 | 30 | 
| 9 | Серветки 
      віскозні | 17,00 | 50 | 52 | 
| 10 | Губки 
      кухонні | 8,00 | 23 | 24 | 
Всі 
дані та підрахунки перевірив головний бухгалтер Т.Р. 
Оксентюк.
Відсутні 
реквізити додати самостійно.
Завдання 
2.
1.На 
підставі даних скласти «Порівняльну відомість результатів інвентаризації 
товарно-матеріальних цінностей» форма № інв-19.
Дані 
для виконання завдання 2:
На підставі Інвентаризаційного опису товарно-матеріальних цінностей №25 від 05.02.20ХХ р. скласти «Порівняльну відомість результатів інвентаризації товарно-матеріальних цінностей» форма № інв-19 № 18 від 05.02.20ХХ р., у якій зафіксувати нестачу, лишки та пересортування відповідних товарно-матеріальних цінностей.
3. Заповнені документи 
продемонструвати викладачу.
Контрольні 
запитання:
1.   Описати порядок 
призначення і проведення інвентаризації товарів і тари. 
2.     
Які причини виникнення 
інвентаризаційних різниць?
3.     
Описати 
класифікацію товарних втрат.
4.     
Описати 
причини та результати зарахування пересортування товарі і тари.
5. Описати порядок виявлення і 
відображення результатів інвентаризації.